BejelentésTIENS BOX
AZ EGÉSZSÉG A SIKER NYITÁNYA...

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 


  A keleti orvoslás filozófiai alapjai:


 


A világon mindennek két forrása van: Jin és Jang, melyek az eredetileg egységes Chi energiából születtek.


A betegség kialakulása a Jin és Jang viszonylagos egyensúlyának elvesztése, valamelyiknek a feleslege vagy hiánya. A Jin-Jang egyensúly elvéből kiindulva, a keleti orvoslás fő feladata visszaállítani az egyensúlyt, biztosítani a harmóniát.


A Jin és Jang egymással egyensúlyban és harmóniában kell, hogy legyen. Az egyensúly felbomlása egészségünkkel kapcsolatos problémákat okozhat.


A Jin és Jang  alapelvét képezi a kínai egészség-filozófiának, amely arról szól, hogy  ellentétek alkotják az összes élő dolgot a világban. Ez két alapvető energia-rendszer az életben, amelyek egymással ellentétesek, de ugyanakkor egymásból következnek is.
A Jin mint egy visszahúzódó, pihenő, csökkenő, kihűlő, sötétedő, anyag, amely összehúzódik.
A Jang egy kifelé irányuló, mozgó, fokozatosan fejlődő, állandóan melegedő, kifényesedő energia, amely tágul.
A Jin és Jang erők ciklikusak, állandó mozgásban vannak, egymásba átalakulnak, ezt jelképezi a fehér pont a fekete Jin oldalon, vagy a fekete pont a fehér Jang oldalon.
Egy másik ősi filozófiai kínai tanítás arról, hogy minden rendszer meghatározott alap-elemekből és kategóriákból áll – fémből, fából, vízből, tűzből és földből.


Minden egyes elem támogatja a másikat, függ a másiktól, illetve azt ellensúlyozza is, ezáltal támogatja a szervezet stabilitását. Ezek az elemek idézik elő az évszakokat és a természet más erőit, amelyek kihatnak a belső rendszerünk egyensúlyára is.


Egyensúlyi állapotban például, a szervezet öt belső szerve a máj, a szív, a lép, a tüdő és a vesék egymás működését szabályozva a szervezetet erősítik, az életet meghosszabbítják.


 


A Jin és Jang + 5 elem=Tökéletes egyensúly
A Jin és Jang a változásokat az Öt Elem segítségével valósítják meg. Az Öt Elem egymásból születik és egymásba alakul át azért, hogy az egyensúly megmaradjon.


Egy évszak alatt azokat a termékeket használjuk, amelyek megfelelnek valamilyen őselemnek, figyelembe véve az ember egyedi tulajdonságait.


Az ember a külső világból kapja a táplálékot és a levegőt, ezért annak egyensúlyától függ az egészsége. 


A Qi (kiejtve “Csi”) alatt az energia áramlását értjük a szervezetünkben.

Az energia-egyensúly a kulcs Jin és Jang elmélet, valamint az Öt Elem elmélete terén, miután a szervezet fő alkotórészei egymással harmóniában működnek, az optimális egészség és közérzet érdekében.


Az emberi szervezetben a Csi energia nem akárhogyan terjed el, hanem 12 páros és 2 páratlan meridiánon kering, vagyis csatornákon, amelyeknek nincsen anatómiai megfelelője (Cin-Lo koncepció). A modern biofizika bebizonyította, hogy a meridián rendszer tényleg létezik. Ez a rendszer egyféle kapcsolat az éteri és a fizikai test között. Az életenergia sorban áthalad a test minden szervén, egy nap alatt egy egész kört tesz meg. 


 


 Minden meridiánnak van maximális és minimális aktivitás időszaka.


Meridiánok aktivitási időszaka (csillagászati idő szerint)MeridiánMaximális aktivitásMinimális aktivitásTüdő3.00-5.0015.00-17.00Vastagbél5.00-7.0017.00-19.00Gyomor7.00-9.0019.00-21.00Lép és Hasnyálmirigy9.00-11.0021.00-23.00Szív11.00-13.0023.00-1.00Vékonybél13.00-15.001.00-3.00Húgyhólyag15.00-17.003.00-5.00Vese17.00-19.005.00-7.00Szívburok
 19.00-21.007.00-9.00Hármas melegítő21.00-23.009.00-11.00Epehólyag23.00-1.0011.00-13.00


Máj1.00-3.00
 13.00-15.00A maximális aktivitás időszakát nevezik a „szerv óráinak”, 2 óráig tart, és az adott szervnek ez a legjobb ideje a befolyásolására (gyógyítására). Ha tudjuk a napnak azt az időszakát, amikor az adott szerven keresztül maximális energia áramlik, akkor tudjuk ezt a szervet leghatékonyabban gyógyítani. Következésképpen a gyógyítás szigorúan meghatározott időben a leghatásosabb.
A maximális aktivitás időszakát nevezik a „szerv óráinak”, 2 óráig tart, és az adott szervnek ez a legjobb ideje a befolyásolására (gyógyítására). Ha tudjuk a napnak azt az időszakát, amikor az adott szerven keresztül maximális energia áramlik, akkor tudjuk ezt a szervet leghatékonyabban gyógyítani. Következésképpen a gyógyítás szigorúan meghatározott időben a leghatásosabb.


 


A felsorolt meridiánok között magyarázatra szorul a hármas melegítő. Ez egy megegyezéses szerv, 3 részre osztható. Felső melegítő (a test felső része) – a szív és a tüdő funkcióit foglalja össze, a különböző szervek és szövetek a vérrel és Csi energiával való táplálásában. Középső melegítő (a test középső része) –  a lép és a gyomor funkcióit foglalja össze: a tápanyagok emésztése és felszívódása. Az alsó melegítő (a test alsó része) - a vese és a húgyhólyag funkcióit foglalja össze: ellenőrzi a vízcserét és a Csi életenergia bekerülését. A hármas melegítő maximális aktivitásának idejét fel lehet használni, mint tartalék lehetőséget, ha elmulasztottuk az adott szervnek az idejét.


 


 


 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!